Jdi na obsah Jdi na menu
 

Alkoholické nápoje se vyznačují různě vysokým obsahem ethanolu. Jejich požití způsobuje v menších dávkách (v závislosti na metabolismu jedince) uvolnění a euforické stavy, ve větších dávkách útlum, nevolnost až otravu.

 

Jejich soustavným požíváním v nadměrné míře se může vyvinout alkoholismus. Pro dávky v přiměřené míře se studie rozcházejí - některé alkoholické nápoje můžou (např. víno) organismu prospět (jistými ovocnými látkami jako jsou flavonidy), ale podle výzkumu Cincinnatské univerzity vlastní alkohol zdraví škodí i v této míře bez ohledu na typ nápoj. Od malých dávek způsobuje i například karcinom prsu - dvě alkoholové jednotky (půl litru piva s 4% alkoholu) za den zvyšují riziko této rakoviny o 24%.

 

Přehled alkoholických nápojů

Pivo
- spontánně kvašená piva
- svrchně kvašená piva
- spodně kvašená piva (ležáky)
- s pivem míchané nápoje
   
Medovina
   
Víno
- šumivé víno – sekt
- šampaňské víno
- červené víno
- bílé víno
- vinné míchané nápoje
- ovocná vína
- perlivá vína, sekty
- burčák
- saké
   
Lihoviny
- destiláty - koňak, gin, rum, whisky, absint, vodka, slivovice, tequila
       
- likéry - becherovka, griotka, Metaxa, Chartreuse, fernet

 

Průměrný obsah alkoholu v nápojích

Pivo → 2–6 % alkoholu
Jablečné víno
4–8 % alkoholu
Víno
8–20 % alkoholu
Tequila
40 % alkoholu
Rum
40 % a více alkoholu
Koňak
40 % a více alkoholu
Gin
40–47 % alkoholu
Whisky
40–50 % alkoholu
Vodka
15–60 % alkoholu
Likéry
40–50 % alkoholu

jackdaniels__45679.1355857732.1280.1280.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář